TÜRKÇE ÖDEVİ
Meşe ağacı kayıngillerin bir türüdür. Yaz kış yapraklarını dökmez, çok dayanıklı oluşuyla bilinir ve mobilya sanayisinde sık kullanılan bir ağaç türüdür.
Meşe ağaçları yüksek ağaçlar olarak bilinse de çalıya benzer türleri de vardır. Ağaçların boyları 20-25 metreye kadar çıkabilir. Ağaç gövdeleri ise 2-2,5 metre genişliğine ulaşabiliyor. En fazla su tüketen ağaç türlerinden biridir
Meşe ağaçları meyve veren bir ağaç türüdür. Meyvelerine palamut denir. Silindir bir şekle sahiptir ve meyveler daha çok kadeh görünümünü andırırlar. Palamutların yapıları tanen açısından zengindir.
Palamutların şırası ise boya sanayisinde kullanılmaktadır.
Ülkemizde neredeyse her ormanda bulunan meşe ağaçları en çok Marmara bölgesindeki ormanlarda yer almaktadır. Özellikle Trakya ve Bolu meşe ağacı yönünden zengindir.

Meşe ağaçlarının en bilindik yönü ise alakabak kuşu ve sincapların yuvası olduğudur.
Özellikle sincaplar sayesinde bir çok meşe ağacı yetişmektedir;
Sincaplar meşe ağacının meyvelerini yiyerek beslenirler.
Meşe palamutlarını daha sonra yemek için sakladıkları noktaları çoğu kez unuttukları için palamutlar fidana dönüşerek yeni ağaçlar yetişir.
Bu da sincapların doğaya güzel bir katkısıdır.
Son olarak meşe ağaçları odunların anatomik özelliklerine göre kırmızı meşe, ak meşe ve her dem yeşil meşeler olarak üç gruba ayrılmaktadır.
Dünya’da 400’e yakın meşe türü vardır. Ülkemizde ise doğal şartlarında 18 türü bulunmaktadır.
Bunların isimleri şu şekildedir: Saplı meşe türü, sapsız meşe türü, Doğu Karadeniz meşesi, Saçlı meşe, Istranca meşesi, İspir meşesi, Macar meşesi, Kasnak meşesi, Mazı meşesi, Tüylü meşe, Anadolu palamut meşesi, İran palamut meşesi, Lübnan meşesi, Makedonya meşesi, Pırnal meşe, Boz pırnal, Kermes meşesi, Yalancı tüylü meşe, mantar meşesidir.
Kaynak: ağaç.gen.tr
Düzenleyen : Efsa Nur Kaya
Bilinmeyen kelimeler:
Kayıngiller : iki çeneklilerden, palamut adı verilen meyveleri bir yüksük içinde bulunan, kayın, meşe, fındık, kestane gibi ağaçları içine alan bir familya.
Tanen : Tannik asit olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz maddelere verilen addır. Tanenler genellikle bitkilerin kök, odun, kabuk, yaprak ve meyvelerinde bulunur.
Şıra: Türk mutfağında kısmen fermante edilmiş genellikle üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir. (Fermantasyon yoluyla elde edilen meyve suyu)
Fermantasyon : Fermantasyon ya da mayalanma, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır.

